Print flottere billeder

dpiAlle billeder har en DPI (Dots Per Inch/pixels pr. tomme), altså en definition af kvaliteten på billedet. Tallet indikerer groft, hvor tæt pixelsene er placeret. Man kan også kalde det for printopløsningen. Jo flere pixels et billedet har pr. tomme, desto flere detaljer har billedet og dermed opnås et flottere print.

En computerskærm er ikke særlig detaljeret og derfor behøver billederne ikke at have en særlig høj DPI, for at se flotte ud på skærmen. Derfor ligger mange billeder på internettet i 72 DPI, som ser fine ud, men når de bliver printet bliver de sløret og pixeleret, eller sagt på mere dansk: Grimt!

Når et foto skal printes er det bedst at holde DPI'en mellem 150 og 250, hvilket giver de flotteste print. Hvis billedet derimod skal trykkes i f.eks. en brochure på et trykkeri, anbefales en opløsning/DPI på minimum 300 DPI.

Hvis du benytter en fotoprinter vil du formentligt ikke skulle koncentrere dig om at DPI'en er høj nok når du printer dine digitale billeder. Nyere fotoprintere er i dag et lille fotostudie, der automatisk konverterer til de rigtige værdier, for at opnå den bedst mulige kvalitet. Vil du dog lave billedbehandling og grafiske opsætninger, som f.eks. en simpel invitation med et tilhørende billede, er det en god ide at sørge for at DPI'en har den passende størrelse.

Sådan tjekker du DPI'en på dit billede

Man kan selvfølgelig bruge det populære Adobe billedbehandlingsprogram Photoshop. Dette er dog dyrt og langt fra alle mennesker har dette. Du kan dog benytte standard programmet Paint i Windows, til at tjekke opløsningen/DPI'en.

Sådan tjekker du DPI'en i Paint

  1. Åbn Paint: Start - Tilbehør - Paint
  2. Åbn dit billede: Filer - Åbn
  3. Tjek DPI: Billede - Attributter

Du kan her se opløsningen på dit billede. Du kan dog ikke påvirke eller ændre din DPI i Paint.

Der findes dog gratis programmer som kan benyttes til at ændre DPI'en og behandle dine billeder. Disse programmer nemt findes ved en simpel søgning via f.eks. Google.

Når du skal printe

Hvis du har et billede i 72 DPI og ikke vil ændre DPI'en i dit billede manuelt, men stadigvæk gerne vil have en ordentlig kvalitet når du printer, kan du påvirke den ved at ændre billedestørrelsen.

Billedestørrelsen, altså bredden og højden på dit billede følger din DPI når du printer eller indsætter billedet i f.eks. word. Dvs. at hvis du har et billede i 72 DPI og ændrer størrelsen på billedet, vil din DPI ligeledes ændre sig. Gør du billedet større, vil DPI'en falde og omvendt, gør du dit billede mindre, vil din DPI stige.

Opstilling til print

Prøv evt. at tage et billede i 72 DPI. Brug evt. et billede fra Internettet, hvis du ikke ligger inde med et. Indsæt dette i Word eller et andet tekstbehandlingsprogram. Indsæt det 3 gange i henholdsvis: 100%, 75% og 50%, som det ses på billedet og print det herefter. Du vil nu nemt kunne se forskellen og få en opfattelse af hvordan forholdene påvirker hinanden.

Når du vælger print fra et hvilket som helst program, vil du enten direkte på printvinduet, eller under indstillinger tit kunne finde en indstilling til skalering af udskriften i %. Herunder er der opstillet et simpelt regnestykke:

Ønsket DPI / Billedets DPI * 10 = Den procent billedet skal skaleres.

Eks. 150 DPI / 72 DPI * 10 = 20,8 ~ 21%

opstilling Print af et billede i 72 DPI

100% = 72 DPI - Grimt og pixeleret.

75% = 96 DPI - Lidt bedre med stadig grimt.

50% = 144 DPI - Acceptabelt men kan blive bedre.

25% = 288 DPI - Gode detaljer uden pixelering.