Alle nye fotografer har brug for nogle begynder tips til at komme igang med. Her er 10 gode tips, som enhver ny fotograf bør vide, før han/hun tager sit første billede.

Et af de nok bedste råd er nok, at man bliver kun bedre af at prøve sig frem og lær af dine fejl.

1. Gå tæt på dine motiver

Når du fotograferer mennesker, så prøv at gå tættere på dem. Når du går tættere på dine motiver, så prøv at fokuser på hvad der er vigtigt i billedet, og ignorere hvad der ikke er væsentligt.

2. Ha' det sjovt når du fotograferer

Nogle gange prøver vi så hårdt at lave perfekte billeder at vi glemmer at have det sjovt. Det er ikke godt for kreativiteten, og det tager alt det sjove ud af at tage billeder. Prøv evt. når du fotografere at fange folk i en naturlig tilstand. Når alt er nøje planlagt, ender fotografierne ofte med at virke "stive".

3. Gå ned i børnehøjde

Når du som fotografer babyer, kæledyr og børn, er det for det meste altid bedst at gå ned i deres niveau. Det giver en større effekt og en meget mere personlig fornemmelse at det du fotograferer. Du får generelt bedre og mere interessante fotografier, når du tager et billede fra den samme højde som dit objekt, i modsætning til at tage et billede fra en højere vinkel.

4. Brug blitz udendørs

Selvom du fotograferer billeder udendørs, er det en god ide at bruge blitzen på dit kamera, til at få bedre billede. Der er to situationer hvor det er bedst at bruge blitz – når det er overskyet, og du skal lave ansigter lysere, eller når solen er bag ved eller over dit motiv, og du har brug for at gøre motivet lysere.

5. Fang det gyldne øjeblikke

Alle digitale kameraer skal varme op og dette gør, at der altid lige vil gå lidt tid fra du tænder dit kamera, til du kan tage et billede. Du bør derfor altid holde dit kamera tændt. Iisær når der tages billeder af fødselsdage, første skoledag, fester, bryllupper og andre særlige begivenheder. Dette er vigtigt, da det gælder om at fange alle de øjeblikke, der ikke kan rekonstrueres.

6. Skab dybde i dine billeder

Når du fotografere et bjerg eller f.eks. en sø, så prøv at inkludere et træ eller en person i forgrunden. Dette vil hjælpe billedet til ikke at se fladt ud, og det tilføjer mere dybde i billedet. Du får en meget større effekt, når fotografiet virker som om du selv er der.

7. Vandret eller lodret?

Selv om vi synes at tage vores billeder horizontale automatisk, er det en rigtig god idé at forsøge, at tage nogle lodrette billeder. Mange elementer vil se meget bedre ud, når de fotograferes lodret. Som fotograf handler det om at kunne fotografere billeder i alle situationer.

8. Vær kreativ!

Når du fotografere, så vær ikke bange for at bruge forskellige elementer i dit billede. Brug gerne en "tung" himmel, en smadret væg eller andet. Farverne i en rusten skibsside kan også ende med at blive et kunstværk. Som fotograf bør man træne det kreative og sammensætning af farver. Personligt kan jeg godt li' at sammensætte modsætninger. Dvs f.eks. nyt/gammelt, rustikt/moderne, ung/gammel osv.

9. Effekten af lys

Det vigtigste i fotografering er lys. Sørg for, at lyset er bag dig og til den ene side. Prøv at undgå objekter, der kan kaste en skygge på ansigterne af de personer, du fotograferer. Hvis denne situation ikke kan undgås, så fokuser på ansigter og brug blitz.

10. Vælg din baggrund

Vær opmærksom på baggrunden bag dit motiv. En rodet og overfyldt baggrund kan forstyrre dit motiv. Prøv evt. at vælge en baggrunde, der ikke har mange objekter i dem. På den mådel ender dit motiv med være det vigtigste billedet, og ikke baggrunden.

Hvis du ikke kan undgå en rodede baggrund, kan du prøve at zoome ind så, så baggrunden bliver sløret.