QR kodeDet kan være at du har set de firkantede QR-koder i f.eks. reklamer eller måske på merchandise. Disse QR-koder er faktisk en stregkode, som ikke kun er smarte men er faktisk ret nemme at lave.

Du er sikkert stødt på en form for reklame, som er udstyret med en lille, firkantet tingest, som ligner den til højre.

Det er en QR-kode, som står for Quick Response. Det smarte ved den er, at du kan tage din mobil og aflæse den, hvis du har en telefon med eksempelvis applikationen Barcode Scanner, som er gratis.

I stregkoden kan der gemme sig et link til en hjemmeside eller måske et videoklip, som åbner på din mobil.

Som det kan ses flere steder bliver QR-koder i stigende grad brugt som marketing værktøj. Nogle af grundene til det, er at det er let at lave sine egne QR-koder med indbygget links, samt de er uhyre praktiske.

Et lille eksempel kunne være en restaurant eller anden butik, der har et facadevindue med mange forbipasserende mulige kunder. Hvorfor ikke sætte en QR-kode op i vinduet, så forbipasserende hurtigt kan scanne den og dermed få dine informationer, direkte ind på mobilen. Hvis det var en restaurant, kunne det være et link direkte til menukortet. Mulighederne er mange.

Sådan laver du din egen QR-kode

Hvis du evt. er ved at sælge noget, for eksempel din gamle iPod eller andet, kan du tage en håndfuld fotos af den og uploade billederne til en mappe på Picasa eller Flickr, som er gratis fotoportaler.
Linket til den mappe du opretter, skal du nu have forvandlet til en QR-kode. Der findes flere steder på Internettet hvor du kan lave dem. Herunder er ét af dem som vi selv benytter, da du har mulighed for at downloade din QR kode som vektor grafik, så de kan benyttes til større publikationer:

Klik dig ind på keremerkan.net
Vælg "Website URL" - og indsætter dit link.
Du har endda mulighed for at give din QR-kode en farve, hvis du ikke vil have standardfarven sort.
Herefter skal du blot vælge generer.
Nu kan du indsætte QR-koden i din egen annonce, eller måske printe dem på nogle klisterlabels. Husk dog lige at teste først, at koden virker, som den skal.
Når nysgerrige personer aflæser din QR-kode, vil linket fører dem til mappen med billeder af den eller de ting, som du vil sælge.

Ud over et almindelig link kan du gemme alle mulige ting i en QR-kode, som vil dukke op på mobilen ved aflæsning af stregkoden. Det kan væren en besked, et videoklip eller en e-mailadresse.